1.Bepaal het doel
Praat eerst met iedereen die erbij betrokken is. Beslis samen wat je met het instrument wilt bereiken en wat er wel en niet in moet zitten. Denk hierbij aan wat de mensen die het gaan gebruiken nodig hebben.
2.Kijk en leer van anderen
Het Steunpunt RI&E, arbodeskundigen, MKB Nederland, vakbonden en brancheorganisaties hebben veel ervaring met het maken van een RI&E en arbocatalogus. Ze geven je graag advies over hoe je dit kunt doen.
3.Betrek anderen en vraag om goedkeuring
Laat iedereen weten wat er gebeurt. Dit kan door regelmatig updates te geven tijdens vergaderingen. Zo kunnen vragen snel worden beantwoord. Ook is het belangrijk om op tijd te bedenken hoe en wanneer je goedkeuring wilt krijgen van de sociale partners.
4.Maak het praktisch
Begin niet met moeilijke wetten en gebruik geen ingewikkelde uitleg. Maak de informatie praktisch en gebruik herkenbare voorbeelden uit de praktijk.
5.Zorg dat iedereen het kan gebruiken
Gebruik simpele woorden en duidelijke afbeeldingen. Op die manier begrijpt iedereen de informatie en kan iedereen het gebruiken.
6.Zorg dat de RI&E aansluit op de arbocatalogus
Laat de vragen in de RI&E aansluiten op de oplossingen in de arbocatalogus. Zo zien mensen niet alleen welke risico’s er zijn, maar ook welke maatregelen die risico’s kunnen verkleinen.
7.Kies een goed systeem en test het met gebruikers
Een makkelijk systeem dat goed werkt, zorgt ervoor dat mensen het graag willen gebruiken. Daarom zijn er hulpmiddelen waarmee branches en sectoren gratis hun eigen branche-instrument en -arbocatalogus kunnen maken. Ook is het belangrijk om het systeem te testen met de mensen die het gaan gebruiken.
8.Help en ondersteun gebruikers
Een steuntje in de rug helpt bedrijven bij het starten met een RI&E. Dit kan bijvoorbeeld met een helpdesk, workshops, coaches of regionale bijeenkomsten binnen de branche. Op die manier kunnen bedrijven ook van elkaar leren.
9.Laat zien wat de voordelen van arbo zijn
Een goed arbobeleid is niet alleen goed voor de mensen, maar ook voor het bedrijf en de positie op de arbeidsmarkt. Veel brancheorganisaties laten ook zien wat de RI&E en arbocatalogus kunnen betekenen voor vakmanschap en duurzame inzetbaarheid. Hierdoor worden de voordelen beter begrepen.
10.Communiceer!
De meeste bedrijven zijn niet elke dag met veilig en gezond werken bezig. Door drukte wordt dit soms een beetje vergeten. Zorg ervoor dat mensen regelmatig herinnerd worden aan de RI&E en arbocatalogus. Dit kan via nieuwsbrieven, bijeenkomsten, de website, sociale media en gewoon door erover te praten.