Regels
Als het gaat om je RI&E heb je als werkgever meerdere verplichtingen. Wat die precies zijn, hangt af van je situatie. De meest voorkomende regels en uitzonderingen in bijzondere situaties lees je hier.
Snel naar
Voor wie is het verplicht?
Als je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever en is een RI&E verplicht. Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen. Sinds 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie, dus wees op tijd voorbereid. Naast dat je een boete wil voorkomen, is het natuurlijk nog belangrijker dat je medewerkers in een veilige en gezonde omgeving werken. Zo blijven je medewerkers gezond en daarmee je bedrijf ook!
Bijzondere situaties
Uren
Wordt er, als je het werk van alle medewerkers bij elkaar optelt, maar voor maximaal 40 uur per week gewerkt? Dan kun je ook gebruik maken van de Checklist Gezondheidsrisico’s.
Vestigingen
Het komt voor dat een bedrijf meerdere vestigingen heeft. Als dat bij jou het geval is, moeten de risico’s voor alle vestigingen in kaart gebracht worden. De risico’s kunnen hier namelijk ook verschillen.
Buitenland
Heb je als Nederlands bedrijf, medewerkers in het buitenland? Dan gelden voor die medewerkers de regels die in dat land gelden. In de EU is er altijd een RI&E-verplichting, maar de precieze regels verschillen per land. Kijk hier voor meer informatie over de regels rondom de RI&E in andere Europese landen.
Is je bedrijf gevestigd in het buitenland, maar heb je wel medewerkers in Nederland? Dan is een RI&E nog steeds verplicht.
ZZP-ers
ZZP-ers waar je een arbeidsovereenkomst mee hebt, tellen mee als medewerkers. Er moet dan een RI&E zijn. Als de ZZP-er voor losse klussen wordt ingehuurd en niet in dienst is, hoeft het niet.
Twijfel je of je een RI&E moet maken?
Wat als je geen RI&E hebt?
Als je werkgever bent en medewerkers in dienst hebt, ben je verplicht een RI&E te hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert sinds 2021 steeds vaker op het hebben van een RI&E. In de Arbowet is vastgelegd dat ze de RI&E en het Plan van aanpak mogen inzien wanneer ze dit willen.
Heb je geen RI&E en komt er inspectie? Dan kun je een boete krijgen. Ook als er een ongeluk gebeurt op het werk, kan het dat er om je RI&E wordt gevraagd. Kun je die na het ongeluk niet laten zien omdat je er geen hebt, dan kan je een boete of zelfs een proces-verbaal krijgen. Daarnaast betekent het niet hebben van een RI&E dat je mogelijk arbeidsrisico’s over het hoofd ziet. Voor medewerkers is het ook fijn dat ze weten dat je over risico’s hebt nagedacht.