Veilig en gezond werken met een RI&E!
Met een RI&E zet je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf op een rij. Daarna kun je aan de slag met het verkleinen of weghalen van de risico’s. Alles wat je moet weten over een RI&E kan je vinden op deze pagina. Zo start je goed voorbereid met het maken van je RI&E.
Snel naar
Wat is een RI&E
Wat is een RI&E?
Met een RI&E zet je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf op een rij. Daarna kun je aan de slag met het verkleinen of weghalen van de risico’s.
Lees meer
Wat kost het en wat levert het op?
Bij een RI&E komen kosten kijken, maar het levert ook veel op. Hier lees je wat het maken van een RI&E kost en wat je er aan hebt.
Lees meer
Wie zijn er betrokken bij een RI&E?
Wie er betrokken zijn, hangt af van de manier waarop je je RI&E maakt. Je vindt hier de meest betrokken personen bij het maken van een RI&E.
Lees meer
Kickstart vandaag het maken van een RI&E
Wil je snel op weg worden geholpen met informatie over de RI&E? Bijvoorbeeld omdat je nog niet precies weet wat het is, wat het inhoudt of omdat je eigenlijk niet goed weet waar je moet beginnen?
Pak nu je kans en kickstart jouw RI&E met deze drie video’s en drie korte opdrachten! Je leert binnen tien minuten wat je verplicht bent om te doen, je leert hoe je een RI&E opstelt én wat het jou en je werknemers oplevert.
Lees meer
Hoe kies je het juiste hulpmiddel?
Er zijn verschillende manieren om een RI&E te maken. Welke manier het best bij jou past, hangt af van je situatie en voorkeuren.
Lees meer
Wat kost het maken van een RI&E?
De kosten van een RI&E verschillen per situatie. Kijk welke situatie bij jou hoort.
Lees meer
Wie kan een RI&E maken?
Als je iemand in je bedrijf hebt aangesteld tot preventiemedewerker, kan deze deskundige je helpen bij het maken van een RI&E. Je kunt dit ook zelf doen.
Lees meer
Stappenplan voor het maken van een RI&E
Een RI&E maken gebeurt in 7 stappen. De stappen leggen we hieronder kort uit.
Lees meer
Moet ik mijn RI&E laten toetsen?
In de meeste gevallen ben je verplicht je RI&E te laten toetsentoetsen. Een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en je medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico’s. Er zijn een paar situaties waarin toetsing niet nodig is. Of het wel of niet moet, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van je bedrijf en het soort RI&E-instrument dat je hebt gebruikt.
Gebruik het schema hieronder om te kijken of je je RI&E wel of niet moet laten toetsen.
Lees meer
Bij wie kan ik mijn RI&E laten toetsen?
Voor het toetsen van je RI&E heb je een gecertificeerde arbodeskundige arbodeskundige of de arbodienstarbodienst nodig. Tijdens de toetsing kijkt de deskundige of alle risico’s zijn ingevuld en of de juiste richtlijnen zijn gebruikt. De deskundige adviseert ook bij het plan van aanpak.
Misschien heb je al een contract met een arbodienst. Is dit niet het geval? Bekijk dan hier de lijst met gecertificeerde arbodiensten die kunnen helpen bij het toetsen van je RI&E. Naast de arbodienst, zijn er ook zelfstandige professionals die je kunnen helpen met toetsen. Wil je weten of dat de door jouw gekozen arbodeskundige ook gecertificeerd is om RI&E’s te mogen toetsen? Dan kun je dat nakijken in het register van Hobéon SKO, DNV en in het BIG-register.
Lees meer
Wat kost het toetsen van een RI&E?
De kosten voor het toetsen van je RI&E liggen niet vast. De kosten tussen arbodiensten arbodienst en arbodeskundige arbodeskundigen kunnen verschillen. Je kunt daarom het beste een offerte aanvragen bij de arbodienst. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
Lees meer
Je RI&E bijwerken
Verandert er iets in je bedrijf? Pas dan ook je RI&E aan.
Lees meer
Praat met medewerkers
Je medewerkers kennen de werksituatie als geen anders. Betrek ze daarom bij je RI&E.
Lees meer
Hoe lang is je RI&E geldig?
Er is geen wet die zegt hoe lang een RI&E geldig is. Toch is het verstandig je RI&E bijvoorbeeld eens in de drie jaar na te kijken.
Lees meer